Pages

06 November 2009

Samosa sardin

Ashik samosa daging dan ayam jerk. Pakata try samosa lain pulaklah. Rasa tetap rasa karilah cuma isi dia saya gantikan dengan sardin. Ini adalah atas permintaan kenalan saya. Melalui email, dia minta untuk saya berikan resepi samosa. Tapi sekiranya anda tidak mahu rasa sardin anda boleh gunakan daging sama kuantitinya dengan sardin. Sekira anda menggunakan sardin masukkan pada masa langkah akhir(last step ok) supaya sardin tidak terlalu hancur.Senang jer!
Bahan-bahan
1 tin kecil /150 gm sardin/daging/ayam cincang
2 biji kentan- potong dadu
3 ulas bawang kecil- dicincang halus
1 tangkai daun kari
2 1/2 sudu serbuk kari ikan/daging
3/4 cawan air
1/4 cawan sayur campur
2 camca daun ketumbar-cincang garam secukup rasa
12 keping kulit popiah

Cara-cara penyediaan
  1. Tumis bawang merah dan daun kari sehingga naik bau.
  2. Lautkan serbuk kari dengan air sehingga menjadi paste,dan tumis bersama bawang dan daun kari sehingga pecah minyak.
  3. Ketika ini masukkan daging sekiranya menggunakan daging cincang.
  4. Kemudian masukkan kentang dan air.
  5. Masak hingga kentang empuk.
  6. Dan masukkan sardin(sekira guna sardin), sayur campur dan daun ketumbar.
  7. Perisakan dengan garam
  8. Ambil satu sudu inti dan letakkan dia tas kulit popiah, balutkan membentuk segitiga. Lekatkan hujung samosa menggunakan air.
  9. Goreng sehingga masak kekuningan.

0 comments: